Maatschappelijk verantwoord ondernemen, Oekraine en defensie

Op 21 oktober 2022 kwam het Beneluxparlement samen voor een commissiedag.

De verenigde commissies grensoverschrijdende samenwerking & Economie, Landbouw en Energie hebben hun vergadering gewijd aan het thema van “maatschappelijk verantwoord ondernemen”. Ze hadden daarvoor volgende sprekers uitgenodigd:

  • Mevrouw Manon Wolfkamp, Project Lead Legislation Netherlands, MVO Platform (N)
  • De heer Mikaël Franssens, Working Group Corporate Accountability (B)
  • De heer Jean-Louis Zeien, voorzitter van “l’initiative pour un devoir de vigilance” (L).

De commissie Buitenlandse Zaken behandelde eerst een statement over de situatie in Oekraïne (Statement of the Committee for foreign affairs of the Benelux Parliament regarding the recent outrageous activities of the Russian Federation)

Daarna werd het voorstel van aanbeveling over de samenwerking van de Benelux-landen inzake defensie, de Europese dimensie van defensie en de bijdrage van de Benelux-landen in de EU-initiatieven inzake veiligheid en defensie besproken.

De commissie trof ook al voorbereidingen voor het themadebat van de plenaire vergadering van 9 en 10 december 2022.