Technologie voor bestrijding van mensenhandel

Centraal op de plenumvergadering van het Benelux-parlement op vrijdag 14 en zaterdag 15 juni 2019 stond het themadebat over de mensenhandel en innovatieve technologie om de mensenhandelaars aan te pakken. “De technologie die mensenhandelaars misbruiken, evolueert echter zo snel dat de wetgeving noodgedwongen achterop hinkt”, waarschuwde Alain Luypaert van de Belgische politie. “Misschien moet de wetgever eerder een algemeen kader schetsen zonder te specifiek te worden”, reageerde Brecht Vermeulen (N-VA). Wouter De Vriendt (Groen) pleitte alvast voor meer middelen voor de opvang van slachtoffers van mensenhandel. Peter Ester (ChristenUnie) vroeg zich af of het Benelux-parlement wel het goede beleidsniveau is om de problematiek aan te pakken. De Nederlandse rapporteur Mensenhandel en Seksueel geweld tegen kinderen, Herman Bolhaar, vindt van wel omdat er actie nodig is op de verschillende beleidsniveaus tegelijk en dus ook in het grensoverschrijdend verkeer bij pedofielenwebsites.