Vrachtwagentol

Komt er een vrachtwagentol in Nederland? De vrachtwagentaks staat in het Nederlandse regeerakkoord. De nieuwe Infrastructuurminister Cora van Nieuwenhuizen (VVD) zou vorige woensdag tijdens de behandeling van de begroting voor Infrastructuur in de Tweede Kamer verklaard hebben dat een zorgvuldige invoering van de taks nog 5 jaar zal duren. Het Benelux-parlement begint meteen te werken aan de tariefafstemming en de technische harmonisering tussen België en Nederland. In februari 2018 wordt het Vlaams Agentschap voor Wegen en Verkeer gehoord over de lager dan verwachte inkomsten van de Belgische tol.

Waarom is er niet meer goederenvervoer via het spoor? Kamerlid Jef Van den Bergh (CD&V) vatte de knelpunten samen voor zijn collega’s van het Benelux-parlement. De meest in het oog springende obstakels zijn de verschillende treinbeveiligingssystemen en het tekort aan spoorcapaciteit. Op 26 januari 2018 worden de spoorbeheerders gehoord, vooraleer een aanbeveling op te stellen.

De commissies Financiën-Mobiliteit en Grensoverschrijdende samenwerking van het Benelux-parlement vergaderden op 8 december 2017.