74ste zitting van de Nordic Council

De 74ste zitting van de Nordic council, tevens hun 70ste verjaardag, vond plaats in Helsinki van 31 oktober tot 3 November 2022. De Noordse Raad is het officiële orgaan voor formele interparlementaire samenwerking. Hij werd opgericht in 1952 en telt 87 leden uit Denemarken, Finland, IJsland, Noorwegen, Zweden, de Faeröer, Groenland en Åland.

Het thema van deze zitting was “The future of the Nordic Region’s role in the world” en de debatten waren voornamelijk gewijd aan veiligheid, de oorlog in Oekraïne en de klimaatcrisis.

Het Benelux parlement werd tijdens deze zitting vertegenwoordigd door voorzitster Patricia Creutz en de heer Jef Van den Bergh. De voorzitster heeft van de gelegenheid gebruik gemaakt om het plenaire themadebat van het Benelux parlement op 9 december 2022 over defensie aan te kondigen en het groeiende belang aan intense samenwerking in deze onzekere tijden te benadrukken.

Na afloop van de zitting werd ook een seminarie georganiseerd voor de internationale gasten met al thema “Security in the Nordic Region, Europe and the World and the Role of Parliamentary Cooperation”.