Werkbezoek voetbalstadion Antwerpen

Op vrijdag 20 september 2019 brachten parlementsleden uit Nederland en België een bezoek aan het Bosuilstadion, de thuisbasis van “Royal Antwerp FC”. De leden lieten zich informeren over de aanpak van veiligheid rondom voetbalwedstrijden.

Experts legden uit dat een dynamische risicoanalyse wordt gemaakt voor elke wedstrijd op basis waarvan de personele en politie-inzet wordt bepaald. Onder de doorgaans 15.000 supporters per wedstrijd bevinden zich een 300 risico-supporters die geweld of overlast veroorzaken. Er wordt gewerkt vanuit een integrale veiligheidsaanpak waarbij alle partijen zijn betrokken.

De aanwezige leden van het Beneluxparlement stelden dat de uitwisseling van informatie van gekende supporters in internationaal verband zou verbeterd moeten worden, niet enkel tussen België en Nederland maar ook met Duitsland. Stadionverboden zouden in beide landen (België en Nederland) toepasbaar moeten zijn, eerst in Beneluxverband en later op EU-niveau.